Saltar al contenido principal
Castelló

COTS Castelló recolza la presentació del Plan Convivint, que triplicarà les residències públiques per a persones majors a la província

lunes 16 de mayo de 2022

Jaume Agost, president del Col·legi, destaca que és un “pla fonamental per a dignificar els Serveis Socials, procurant la equitat per a totes les persones independentment de si viuen en zones de l’interior o en una gran ciutat”

Castelló, 16/05/2022.- El Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló ha assistit aquest dilluns a la presentació a Castelló del Pla Convivint, que triplicarà les residències públiques per a persones majors a la província. El president del COTS Castelló, Jaume Agost, i Maribel Piera, secretària de la Junta de Govern, han representat al col·lectiu en aquesta jornada celebrada en la Diputació.

“És un pla fonamental per a dignificar els Serveis Socials, procurant la equitat per a totes les persones independentment de si viuen en zones de l’interior o en una gran ciutat”, ha destacat Jaume Agost.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el Pla Convivint impulsat per la Generalitat posarà en marxa 34 actuacions amb 77 milions d’euros d’inversió en diferents infraestructures socials de persones majors.

Ha destacat la importància d’un pla que donarà un impuls “sense precedents” a la construcció de centres públics i a la reforma d’instal·lacions que portaven anys sense cap mena de reforma, i que ara s’adaptaran “als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19”.

A l’acte de presentació han assistit titulars d’alcaldies i regidories de 58 ajuntaments de la província.

Respecte a les noves infraestructures per a persones majors, la vicepresidenta ha assenyalat que en el primer any de la seua posada en marxa, el Pla Convivint a la província de Castelló ja compta amb 7 obres en execució, amb un pressupost de 23,2 milions d’euros, i 12 obres en procés d’autorització per 15,8 milions d’euros.

Així, la vicepresidenta ha destacat la construcció de la residència de Sant Mateu, amb 66 places i 8,7 milions d’euros d’inversió, les obres de la qual comencen al juny; la residència de Vinaròs, ja en funcionament i amb una capacitat per a 85 persones, i la nova residència a Castelló de la Plana, que tindrà 80 places residencials i 40 de centre de dia, amb una inversió per a la seua construcció de 15,3 milions d’euros.

La vicepresidenta ha assenyalat la importància de “dignificar la xarxa pública amb actuacions en centres que porten dècades sense cap mena d’inversió”, d’acord amb un Mapa de Necessitats dissenyat sobre els departaments del Sistema Públic de Serveis Socials que ha detectat un gran desequilibri territorial amb mancances de recursos i serveis en alguns municipis.

Respecte a la transferència de recursos impropis es constituiran les comissions mixtes per al traspàs de competències de la residència de persones majors de la Vall d’Uixó i la residència per a persones amb diversitat funcional i majors de Benicarló. Així mateix, s’ha destinat una inversió de 833.097 euros per a reformar l’espai per als xiquets, xiquetes i adolescents del centre de Penyeta Roja.

A més, per primera vegada la província de Castelló comptarà amb un servei de proximitat en l’àmbit rural i d’interior, amb una xarxa de 14 punts en comarques per a garantir l’atenció a les persones en comarques amb risc extrem de despoblació, com Els Ports-Maestrat, Plana Alta-l’Alcalatén i Plana Baixa-Alt Millars-Alt Palància.

En la seua intervenció, Oltra ha assenyalat l’aposta del Consell per la construcció d’un sistema “amb prestacions dignes” i un nou model de serveis socials “centrat en la proximitat, el municipalisme i l’ordenació de competències”.

En aquest sentit, ha subratllat l’increment en la inversió de la Generalitat en els serveis socials de la província de Castelló que ha passat de rebre 1,3 milions d’euros en 2015 als 7,3 milions d’enguany que li permet la contractació de 286 professionals.

Pla d’Infraestructures 2021-2025
L’objectiu principal del Pla Convivint a la província de Castelló és dotar-la d’una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats, que pose fi al dèficit de places públiques en tots els sectors.

Per a les persones amb diversitat funcional es duran a terme 4 actuacions i una inversió de 13 milions d’euros, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de les persones amb un perfil més dependent, ja que, en aquests moments, existeix una manca de centres de dia, han assenyalat des de la Conselleria. S’està ultimant l’obertura a Vinaròs del primer centre d’atenció precoç cent per cent públic de la Comunitat Valenciana.

En el sector de la salut mental, es multipliquen per 4 els recursos públics, amb la creació de 5 nous centres i una inversió de 6 milions d’euros, a més de garantir recursos en tots els departaments de serveis socials.

Respecte al sector d’infància està prevista una inversió de 2 milions d’euros, amb una aposta per recursos diürns en tots els departaments i la implantació a la província del nou model de punts de trobada familiar. En total es realitzaran 3 actuacions en l’àrea de la infància i adolescència.

Finalment, en l’àrea de la violència masclista es duran a terme 4 actuacions amb 400.000 euros d’inversió, per a l’ampliació de la xarxa residencial pròpia i la creació del primer centre d’emergències de la província. Així mateix, es millora la xarxa dels Centres Dona, amb una nova ubicació per al centre de Sogorb i una millora del de Sant Mateu.

El Pla Convivint es finançarà amb fons propis de la Generalitat així com els procedents de les ajudes europees i algunes aportacions municipals.

lunes 16 de mayo de 2022

COTS Castelló recolza la presentació del Plan Convivint, que triplicarà les residències públiques per a persones majors a la província

Pla Convivint
Pla Convivint

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro