Saltar al contenido principal
Castelló

El Col•legi de Treball Social organitza una sessió per a aprendre a neutralitzar les toxines de la comunicació que alimenten els conflictes

martes 28 de enero de 2020 COTSCS

La jornada organitzada aquest dimarts, 28 de gener, ha sigut impartida pel ‘coach’ Tony Calvo, que incideix en què l’actitud és la clau per a aconseguir punts de trobada

Castelló, 28/01/2020.- El Col•legi Oficial de Treball Social de Castelló s’uneix a la celebració del Dia Europeu de la Mediació amb una sessió de treball grupal organitzada aquest dimarts en la seua seu per a analitzar les toxines de la comunicació en els conflictes i promoure entre el col·lectiu de treballadores i treballadors socials les pautes i tècniques que permeten abordar-los d’una forma més neutral i constructiva per a les parts. Des de l’organisme col·legial incideixen en el valor de la mediació dins del procés d’atenció i acompanyament a les persones en el qual basa la seua raó de ser el treball social i recorden que la nova Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius “ja l’estableix com a servei garantit, gratuït, voluntari i confidencial” dins del catàleg de prestacions del sistema públic valencià de serveis socials.

La dinàmica ha sigut a càrrec del coach i facilitador del canvi Tony Calvo. Es tracta d’una activitat eminentment pràctica que pretén treballar “la geografia de les toxines” que influeixen en qualsevol procés comunicatiu i alimenten els conflictes, “creant espais d’exploració i reflexió, individual i conjunta, per a identificar aquestes toxines, veure com impacten en un mateix i en els altres, decidir què fer amb elles i com treballar-les”, explica Calvo.

L’objectiu no és un altre que abordar aquestes toxines a través de diferents eines que actuen com a antídots i que posa sobre la taula l’anomenada facilitació sistèmica, una nova metodologia que aporta habilitats i tècniques per a transformar i enriquir els espais de trobada.

Aquest expert identifica quatre tipologies principals de toxines en la comunicació: culpar i criticar (atacar a la persona o el caràcter de l’altre en comptes d’enfocar-se de la manera correcta en la conducta o comportament específic que el molesta o inquieta); posar-se a la defensiva (portant a la persona a negar la seua responsabilitat en el conflicte); aïllament (inclou tallar la comunicació i negar-se a participar en la resolució d’un problema) i el desdeny o menyspreu, “un signe clar de falta de respecte, que inclou el sarcasme, subestimar a l’altre, el cinisme i l’humor hostil o fora de lloc”, detalla.

Per a aquest facilitador del canvi, el primer que fa falta canviar per a resoldre positivament un conflicte “és l’actitud, clau per a voler arribar a un punt de trobada en el qual connectar i atendre les necessitats de les parts en conflicte i al que els uneix. És fonamental entrenar l’habilitat de comunicar-se de manera assertiva i empàtica, i treballar la intel·ligència emocional de les parts en conflicte, i tot això es possibilita enormement des de la mediació i la facilitació sistèmica”.

Des del COTS Castelló ressalten l’impacte positiu de la mediació en els àmbits familiar, comunitari, educatiu, laboral, empresarial i sanitari, entre molts altres, perquè facilita la comunicació entre les persones implicades i els capacita per a negociar i resoldre conflictes en el futur, estalvia temps i diners i pot evitar procediments judicials, reduint així la càrrega emocional i el sofriment que generen.

“Si partim de la base que el conflicte és un fenomen natural i ineludible, inherent a l’ésser humà, la mediació ens aporta unes eines, habilitats, tècniques i pautes que ens permeten abordar els conflictes de manera més neutral i justa, enriquidora i constructiva, donant espai a la diversitat, el creixement i la transformació positiva dels éssers humans”, conclou Calvo.

martes 28 de enero de 2020

El Col•legi de Treball Social organitza una sessió per a aprendre a neutralitzar les toxines de la comunicació que alimenten els conflictes

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro