Saltar al contenido principal
Castelló

3 de desembre: Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

viernes 3 de diciembre de 2021 COTS Castelló

La de hui és una jornada per a celebrar avanços, però també per a recordar que encara hi ha molta labor social a realitzar amb les persones amb diversitat funcional perquè puguen gaudir dels drets inherents a qualsevol ciutadà.

Castelló, 03/12/2021.- Des de quan celebrem aquest dia com a internacional? Des de 1992, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir triar el 3 de desembre com a Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb l’objectiu de cridar l’atenció i mobilitzar suports per a aspectes clau relatius a la inclusió d’aquest col·lectiu en la societat.

És un dia per a celebrar l’aportació que les persones amb diversitat fan a la societat. Malgrat la discriminació, les dificultats i les barreres a les quals s’enfronten, ens transmeten la seua fortalesa, el seu afany de superació, així com la seua gratitud davant qualsevol gest cap a elles.

És un dia per a celebrar que s’ha evolucionat en la definició de la discapacitat. Des del Treball Social, durant molt de temps, hem tingut present la definició proposada per la pròpia Organització Mundial de la Salut amb anterioritat a la Classificació Internacional del Funcionament (CIF, 2001), la qual en aquells dies es denominava Classificació Internacional de Deficiències, Discapacitats i Minusvalideses.

Igual que en la discapacitat s’ha evolucionat i optat per utilitzar indistintament el terme «discapacitat» o «diversitat funcional» com un terme genèric, inclusiu i respectuós amb les persones que tenen limitacions en l’activitat i restriccions en la participació, el Treball Social ha normalitzat la diversitat, deixant d’utilitzar “minusvalidesa”, que fa referència a un concepte negatiu i pejoratiu que es reflecteix en l’etimologia, minus i valia, donant “menys valor” a les persones.

És un dia per a celebrar que en 2006, la Convenció de les Nacions Unides va signar la Declaració sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i es va aprovar i va ratificar per l’Estat espanyol entrant en vigor el 3 de maig de 2008.

És un dia per a celebrar que ja en la Convenció es proclama que les persones amb discapacitat tenen una sèrie de drets inherents i tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions amb les altres persones en tots els aspectes de la vida, obligant els Estats Parts a adoptar les mesures pertinents per a proporcionar a les persones amb discapacitat accés al suport que puguen necessitar en l’exercici de la seua capacitat jurídica. El propòsit de la Convenció és promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d’igualtat de tots els drets humans i llibertats fonamentals per a totes les persones amb discapacitat, així com promoure el respecte de la seua dignitat inherent. És en aquest propòsit on no es pot prescindir del paper del professional del Treball Social.

És un dia per a celebrar la nova Llei 8/2021 de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seua capacitat jurídica, ja que s’imposa així el canvi d’un sistema com el fins ara vigent en el nostre ordenament jurídic, en el qual predomina la substitució en la presa de les decisions que afecten les persones amb discapacitat, per un altre basat en el respecte a la voluntat i les preferències de la persona qui, com a regla general, serà l’encarregada de prendre les seues pròpies decisions.

També és un dia per a recordar que encara hi ha molta labor social a realitzar amb les persones amb diversitat funcional, perquè puguen gaudir dels drets inherents a qualsevol ciutadà. Des de l’àmbit del Treball Social es té un paper important en la detecció de les necessitats, en l’eliminació de les barreres socials, en el foment de la participació en la societat d’aquestes persones i en altres aspectes més.

Per tot això celebrem aquest dia, i treballem perquè en un futur no tinguem un Dia Internacional de la Discapacitat amb reivindicacions que exigisquen fer efectiva la igualtat i la no discriminació de les persones amb discapacitat.

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro