Saltar al contenido principal
Castelló

COTS Castelló empodera el Treball Social en els sistemes educatiu i judicial en la jornada organitzada en el marc del Dia Mundial de la professió

miércoles 13 de marzo de 2024

Treballadores socials de la Unitat d’Atenció Social dels jutjats de la capital aborden la intervenció des del Treball Social amb les persones amb discapacitat per a facilitar l’accés a mesures de suport per a l’exercici de la seua capacitat jurídica

El Col·legi entrega el seu VI Premi Provincial de TS 2024 a la treballadora social Marisa Saavedra per la seua trajectòria en l’àmbit educatiu com a integrant de ‘antic Servei Pedagògic Escolar i l’actual Unitat Especialitzada d’Orientació

Castelló, 13/03/2024 .- El Col·legi Oficial de Treball de Castelló s’ha sumat aquest dimarts a la celebració del Dia Mundial del Treball Social – impulsat cada mes de març per la Federación Internacional de Trabajadoras/es Sociales (FITS) i que enguany porta per lema ‘Buen Vivir: Futur compartit per a un canvi transformador’ – amb una jornada organitzada en la cooperativa Abacus de la ciutat. La sessió ha sigut inaugurada pel president del COTS Castelló, Jaume Agost, i la regidora de Benestar Social a l’ajuntament de Castelló, Mª Carmen Hurtado.

En al·lusió al lema del dia mundial, Jaume Agost ha indicat que “no es pot aconseguir eixe Buen Vivir si no tenim un món en pau”. Així, s’ha referit a les desenes de guerres en actiu en el món, amb Gaza i Ucraïna en l’horitzó més immediat, i també, “en el pla local, perquè ens afecta més de prop, a l’atac feixista contra la colla La Cosa Nostra durant les festes de la Magdalena”. “No podem aconseguir el Buen Vivir si no som capaços de parar aquesta violència”, ha dit.

Després de la inauguració oficial, l’acte ha posat el focus en l’avanç de drets que ha suposat la llei 8/2021 per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seua capacitat jurídica i en el paper exercit per les i els professionals del Treball Social per a facilitar l’accés a aquestes mesures de suport per part del col·lectiu. Així ho han exposat les treballadores socials Osiris Górriz i Azucena Bernad en la xarrada titulada ‘La Unitat d’Atenció Social: la figura de la Treballadora Social en les mesures judicials de suport a les persones amb discapacitat’.

Ambdues exerceixen la seua labor com a treballadores socials en la citada UAS (Unitat d’Atenció Social), situada a la Ciutat de la Justícia de Castelló. Coincideixen a assenyalar que la llei 8/2021 ha suposat una “conquesta social”, millorant la garantia de dret, la participació social i l’autonomia de les persones amb discapacitat. El nou marc legislatiu “suposa el canvi d’un sistema com el fins ara vigent en el nostre ordenament jurídic, en el qual predomina la substitució en la presa de decisions que afecten les persones amb discapacitat, per un altre basat en el respecte a la voluntat i preferències de la persona qui, per regla general, serà l’encarregada de prendre les seues pròpies decisions”, han assenyalat.

Tant Górriz com Bernad han donat a conéixer durant la conferència la labor que exerceix la UAS i han posat en valor la presència de la professió en el sistema judicial destacant les funcions que desenvolupa la figura del Treball Social en les mesures judicials de suport. “La creació de la UAS suposa una gran oportunitat per a la nostra disciplina de formar part de l’engranatge d’un sistema tan complex com el judicial; és l’oportunitat de comptar amb la nostra professió en un àmbit més del sistema judicial en el qual són presents ja les companyes de l’;Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, l’equip tècnic de menors, el gabinet psicosocial o les UVFI, les Unitats de Valoració Forense Integral”, entre altres recursos.

Sobre les funcions de les treballadores socials en la UAS, ressalten la d’exercir com a enllaços entre els jutjats i els organismes i serveis de protecció social i assistencials; així com facilitar informació i assessorar sobre els recursos, públics i privats, al servei de les persones sotmeses a mesures judicials de suport, a més d’emetre els informes pertinents reclamats pels òrgans judicials.

Premi Provincial de Treball Social 2024
L’acte celebrat aquest dimarts ha acollit a més el lliurament del VI Premi Provincial de Treball Social, que cada any concedeix l’organisme per a reconéixer la labor de professionals del sector.

Enguany el guardó ha sigut per a la col·legiada Marisa Saavedra (Tànger, 1962) pels seus 30 anys de trajectòria en l’àmbit del Treball Social en educació. Un camp “minoritari, com el de les nostres companyes que treballen en sanitat, en el qual lluitar pel seu reconeixement requereix d’energia, dedicació i molta coordinació” – ha recalcat Saavedra – qui defensa el vessant “fonamental” de la figura de les i els professionals del Treball Social en aquest camp.

“El Treball Social en educació és clau perquè tenim un paper per a aconseguir una educació realment inclusiva que responga i aculla a tota mena de persones”, ha assenyalat.

Marisa Saavedra és “un referent increïble en el que suposa el Treball Social dins de l’àmbit de l’educació. És una professional que ha aportat molt al Col·legi des de la seua militància per les causes justes”, ha indicat el president del COTS Castelló, Jaume Agost, posant el focus en l’activisme social que ha marcat la trajectòria professional i vital de Saavedra. “Soc una activista ficada a treballadora social”, ha reconegut, entre riures, la premiada.

Amb uns inicis professionals en justícia, com a part de l’equip d’Assistència Social Penitenciària, la carrera de Marisa Saavedra ha transcorregut quasi de manera íntegra en el sector educatiu, primer en el Servei Pedagògic Escolar C3-Plana Baixa (els antics SPE), de 1992 a 2019, i des d’el mes de setembre passat en la Unitat Especialitzada d’Orientació (UEO) de Castelló. Saavedra ha sigut a més diputada d’Unides Podem per Castelló en el Congrés durant el mandat 2019-2023.

La mirada cap a l’eix central de la jornada celebrada aquest dimarts en Abacus, l’atenció a la discapacitat, ha tornat a la primera línia en la clausura de l’acte amb la veu de Bàrbara Congost, directora general de les Persones amb Discapacitat, que ha estat acompanyada per Elena Sales, col·legiada i coordinadora de la Comissió de Salut del COTS.

TEXTO EN CASTELLANO

miércoles 13 de marzo de 2024

COTS Castelló empodera el Treball Social en els sistemes educatiu i judicial en la jornada organitzada en el marc del Dia Mundial de la professió

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro