Saltar al contenido principal
Castelló

COTS Castelló reivindica al director de l’OSMA incorporar treballadores socials en les unitats de salut mental i en les de conductes addictives

viernes 12 de enero de 2024

El Col·legi recorda que serien necessàries “almenys” sis treballadores socials en salut mental d’adults i arranca el compromís del representant de Sanitat de sumar una professional en les UCA de cada departament de salut de la província

Castelló, 12/01/2024.- El president del COTS Castelló, Jaume Agost, i Ana Torres, cap d’Unitat de Treball Social del Consorci Hospitalari Provincial i treballadora social d’Unitat de Mitjana i
Llarga Estada de Salut Mental, s’han reunit amb Bartolomé Pérez Gálvez, director de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions (OSMA) de la Conselleria de Sanitat, i un dels impulsors del Pla de Salut Mental i Addiccions presentat aquesta mateixa setmana.

La trobada ha servit per a reivindicar més visibilitat del Treball Social en les àrees de salut mental i addiccions on, segons el parer del COTS Castelló, existeix “una forta manca de treballadores i treballadors socials”.

En aquest sentit, s’ha incidit en les “deficiències que en l’àrea de salut mental tenim a Castelló, on per a les quatre unitats de salut mental d’adults que hi ha només existeix la contractació d’un professional del Treball Social, al contrari del que ocorre a València i Alacant”, ha recordat Agost.

El director de l’OSMA ha afirmat “ser conscient d’aquestes mancances i s’ha compromés a esmenar-les”, segons han informat el tancament de la trobada.

“La salut mental és una àrea en la qual falten moltes i molts treballadors socials, una figura clau en la intervenció amb pacients i les seues famílies”, incideix el president del COTS Castelló, que ha recordat a Bartolomé Pérez Gálvez que “almenys serien necessàries sis professionals més del Treball Social en aquest moment en les unitats existents”.

Al costat del compromís d’atendre i resoldre aquestes mancances, el director de l’OSMA ha ressaltat la seua voluntat de reforçar la presència del Treball Social als hospitals de dia de salut mental que preveu crear el Pla autonòmic presentat aquesta setmana.

Quant a l’àrea d’addiccions, “hem reclamat la figura del Treball Social en les Unitats de Conductes Addictives (UCA)”. Segons ha informat el president del COTS Castelló, el director de l’OSMA “s’ha compromés a posar una treballadora social en cada departament de salut durant aquesta legislatura”.

Així, s’incorporaria una professional del Treball Social en l’UCA de Vinaròs, una altra en l’UCA de Vall d’Uixó, i una altra en l’UCA de Sagunt, “perquè abasta part de la província de Castelló”.

El departament de salut de Castelló disposa de dues UCA i una treballadora social, i la previsió des de l’OSMA és mantindre’l com està, “encara que des del Col·legi continuem veient-lo insuficient”.

Finalment, el COTS Castelló ha oferit la seua col·laboració a l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions per a participar en grups d’experts, comissions i “espais on es prenguen decisions en tots dos camps, sobre els quals des del Treball Social tenim molt a dir i aportar”.

També han incidit en la necessitat de potenciar la formació, després dels últims cursos sobre Salut Mental en Treball Social organitzats pel col·legi, tant en aquesta matèria com en la d’addiccions. “Des de l’OSMA han mostrat el seu interés en continuïtat del programa formatiu, i ens han demanat que els traslladem proposades per al seu possible finançament”, ha conclòs Agost.

Noticia en castellano
Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro