Saltar al contenido principal
Castelló

Decret de tipologies, contracte programa i una aposta ferma per la formació centren la doble reunió de COTS Castelló i COTS València en la Conselleria de Serveis Socials

lunes 26 de febrero de 2024

Les presidències dels col·legis de Treball Social mantenen sengles trobades de treball amb José Vicente Anaya, director general del Sistema Sociosanitari i de l’IVAFIQ, i amb Bárbara Congost, directora general de les Persones amb Discapacitat

Castelló, 26/02/2024.- Els Col·legis Oficials de Castelló i València han mantingut aquest dilluns una doble trobada de treball en la Conselleria de Serveis Socials, primer amb José Vicente Anaya, director general del Sistema Sociosanitari i de l’IVAFIQ (Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials), i a continuació amb Bárbara Congost, directora general de les Persones amb Discapacitat.

La revisió del decret de tipologies i la urgència de blindar en ell l’espai i les funcions que corresponen a les i els treballadors socials, a més del nou contracte programa “per a garantir equips sòlids en recursos humans” o l’aposta per la formació continuada de les i els professionals del Treball Social, han sigut tres de les constants en totes dues trobades de treball, als quals han assistit en representació del COTS Castelló el seu president i la seua secretària, Jaume Agost i Maribel Piera, i des de COTS València el seu president, Ferran Senent.

Així, la representació de COTS Castelló i COTS València ha abordat amb José Vicente Anaya la necessitat que el decret de tipologies “es pose en marxa i destinant a la professió del Treball Social l’espai que mereix”, ha assenyalat Jaume Agost. En aquest sentit, han apel·lat al fet que, en el marc d’aquest decret de la Conselleria que regula la tipologia i el funcionament dels centres, serveis i programes de Serveis Socials, “les professions no siguen intercanviables i cada recurs tinga assignada la figura que li correspon pel seu perfil i competències”.

Durant la trobada també s’ ha fet menció al nou contracte programa, que prendrà el relleu a l’actual, que finalitza en aquest 2024 en els diferents ajuntaments. Anaya ha assegurat referent a això que el nou contracte programa, que serà de 4 anys i que començarà en 2025, “no minvarà les ràtios de professionals de Serveis Socials en cap ajuntament: les plantilles es
mantindran en recursos”, ha dit.

En relació encara al nou contracte programa, el director general del Sistema Sociosanitari ha avançat també que inclourà entre les seues novetats la possibilitat d’afavorir l’intercanvi de recursos entre equips de Serveis Socials, una reivindicació demandada sobretot en zones rurals, com ocorre amb els serveis d’atenció a la salut mental o els dirigits a la infància i adolescència, “assignats a un consistori concret i que podrien compartir-se, una alternativa que en aquest moment és complicada per les traves administratives”, apunten des de COTS Castelló.

L’obligatorietat de la col·legiació en Treball Social ha sigut una altra de les qüestions en les quals han posat el focus tots dos col·legis, que han reclamat a l’administració que vetle pel compliment d’aquest requisit entre els equips professionals que integren les seues plantilles.

Finalment, i vinculat a la formació, tant Ferran Senent com Jaume Agost han reclamat un “equilibri” en els fons destinats a formació continuada des del govern valencià als col·legis professionals, davant el “repartiment injust” rebut pels organismes de Treball Social “i especialment en el cas del Col·legi de Castelló”, ha matisat Agost.
Sobre formació ha girat, per part seua, la segona de les reunions mantingudes en la Conselleria, aquesta vegada amb Bárbara Congost, directora general de les Persones amb Discapacitat. “Hem parlat de la importància de la formació en el sector de la discapacitat per a les i els treballadors socials que desenvolupen la seua labor en Serveis Socials d’Atenció Primària”, ha indicat Maribel Piera. “Hem estat buscant fórmules per a col·laborar en aquesta formació”, ha dit.

En la trobada s’ha apel·lat a la importància de la figura de les i els professionals del Treball Social en els centres de dia i atenció temprana, així com en uns altres dels serveis que intervenen i atenen persones amb discapacitat. “Les i els treballadors socials són claus en la labor i l’acompanyament a les famílies i en el seguiment dels plans individualitzats que es fan en els domicilis, entre altres qüestions”, han assenyalat.

La modificació del decret de tipologies també ha eixit ací a col·lació, aquesta vegada per a reivindicar que no es reduïsca la presència de la figura del Treball Social en els recursos d’atenció a la discapacitat.
Des de COTS Castelló s’ha fet trasllat, a més, al final de la trobada, de la invitació oficial a Bárbara Congost a la jornada organitzada el pròxim 12 de març en la capital de la Plana per a celebrar el Dia Mundial del Treball Social 2024.

Texto en Castellano

lunes 26 de febrero de 2024

Decret de tipologies, contracte programa i una aposta ferma per la formació centren la doble reunió de COTS Castelló i COTS València en la Conselleria de Serveis Socials

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro