Saltar al contenido principal
Castelló

DIA EUROPEU DE LA MEDIACIÓ. Professionals de la mediació aposten per divulgar-la com a dret entre la ciutadania: “Requereix un impuls constant i la voluntat dels qui intervenen en el procés”

viernes 19 de enero de 2024

L’expresident de l’Audiència Provincial i UMICAS, José Manuel Marco, incideix en què el major obstacle per a aquest mecanisme de resolució pacífica de conflictes “continua sent la falta de coneixement suficient, del que suposa i del que puguen ser els seus assoliments”

COTS Castelló disposa d’un registre propi de mediadores, inscrites també en el de la Unitat de Mediació Intrajudicial castellonenca

Castelló, 19/01/2024.- “Potser després de la projecció ascendent d’aquests anys enrere, dona la sensació que estem en un període d’altiplà; però des de la meua perspectiva, la mediació està en un bon moment, encara que cal treballar-la constantment i insistir.

Requereix d’empenyiment, de la complicitat i de la voluntat per part dels qui intervenen en el procés”, assenyala José Manuel Marco, expresident de l’Audiència Provincial (període 2014-2023) i de la Unitat de Mediació intrajudicial de Castelló (UMICAS), de la qual va ser impulsor clau i en la qual va apostar per visibilitzar la professió de Treball Social. Un “compromís i esforç” que des del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló “volem agrair-li públicament, perquè ha permès posar en valor la mediació i als qui des del nostre àmbit d’intervenció la fan possible”, indiquen des de l’organisme.

Aquesta insistència i complicitat són les claus que Marco, jubilat des d’octubre de 2023, apunta com a fonamentals perquè la mediació cope el seu espai dins dels mecanismes alternatius de
resolució de conflictes, i que revela davant el COTS Castelló amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, que se celebra aquest 21 de gener.

Tant José Manuel Marco com les i els professionals del Treball Social veuen la mediació com una carrera de fons i reivindiquen eixe impuls necessari perquè el motor mediador gire a més velocitat. “El major èxit de l’intent de mediació és aconseguir que les parts litigants inicien un diàleg, això és ja un triomf, i que arribe a bon port és un èxit absolut; el major obstacle continua sent la falta de coneixement suficient sobre la mediació, del que suposa i del que puguen ser els seus assoliments”, assenyala Marco.

Així, donar-la a conéixer, i reivindicar-la com a dret, és un dels reptes als quals es suma el Col·legi de Treball Social de Castelló, que en els últims anys ha divulgat el mecanisme a través de la formació, amb un curs específic que va titular a les 40 mediadores inscrites en el registre del propi Col·legi i en el d’UMICAS, i l’organització de tallers pràctics i jornades informatives.

La mediació es revela com una “eina eficaç per a la resolució pacífica de conflictes en tots els àmbits, del familiar a l’educatiu, el sanitari, el laboral o el comunitari”, recorda la seua part Pilar Busquets, vicepresidenta del COTS Castelló, treballadora social i mediadora. Des de la professió urgeixen també donar visibilitat al seu llistat de bondats, com el fet d’estar emplaçada en el pla oposat a la denúncia, la seua accessibilitat –inclosa l’econòmica-, la seua agilitat enfront dels mecanismes judicials i que permet preservar les relacions a futur entre les parts implicades perquè supera el concepte de confrontació ‘jo guanye, tu perds’ pel de ‘jo guanye, tu ganes’.

En eixe empenyiment constant de la mediació perquè siga vista “com un conjunt de tècniques i habilitats basades en la comunicació i gestió positiva dels conflictes que ens permeten empatitzar i aconseguir una convivència més sana”, les i els mediadors són els “principals protagonistes”, assenyalen des del Col·legi.

“Són professionals que creen en la mediació i la posen en pràctica amb passió, perquè veuen els seus beneficis: en una mediació les parts poden controlar el procés, decidir, són protagonistes, i guanyen totes dues perquè aporten els seus interessos, la qual cosa al seu torn fa que tinguen un compromís major amb el resultat, perquè han posat els seus interessos en joc. En un procés judicial sempre perd una de les parts”, afig Pilar Busquets.

Sobre les i els mediadors, José Manuel Marco incideix en què ho són per la formació exclusiva en el camp, tal com recull la Llei de Mediació, que no limita aquesta titulació a cap grau o formació professional prèvia. “El mediador o mediadora té preparació tècnica, dots d’empatia, sensibilitat, capacitat de relació i és bona comunicadora, i això és el que li fa ser una bona mediadora”, assenyala Marco. I ací el Treball Social, com a “professió a peu de carrer que s’enfronta de manera directa als problemes en el dia a dia”, aplana la seua viabilitat a l’hora de mediar.

Des del Col·legi apel·len també a la perspectiva de la mediació com a mecanisme preventiu de conflictes, en un context en el qual aquests es presenten sense avisar i encoratjats per la voràgine amb la qual es mou el món actual, la diversitat de famílies, la incertesa laboral o la incapacitat per a gestionar vivències extraordinàries com un divorci, la pèrdua de l’ocupació o un cas de dependència.

El relleu generacional serà una basa per a la mediació, segons el parer de José Manuel Marco.

“En uns anys serà més fàcil, perquè ja s’educa en mediació; els xics i xiques que hui ja practiquen la mediació en la gestió dels seus conflictes tindran segur una perspectiva diferent que la que tenim hui, no els resultarà estrany perquè estaran més familiaritzats”. Un punt en el qual coincideix Pilar Busquets, que assenyala que en l’actualitat es recorre de manera especial a la mediació en l’àmbit escolar, i en general en conflictes entre menors.

Com sol·licitar la mediació
Finalment, recorden que la mediació pot sol·licitar-se a instàncies d’un col·legiat, entitats públiques o privades, del ministeri judicial o de la pròpia ciutadania. Al voltant de 40 treballadores i treballadors socials de Castelló integren el Registre de Mediadors del Col·legi, al qual poden recórrer qualsevol dels actors abans citats per a sol·licitar un servei de mediació.

“La ciutadania té dret a conéixer que existeix una altra via alternativa de resolució de conflictes, en la qual se’ns escolta, en la qual podem prendre decisions consensuades, i que ens permet continuar sent humans”, conclouen.

Noticia en castellano

viernes 19 de enero de 2024

DIA EUROPEU DE LA MEDIACIÓ. Professionals de la mediació aposten per divulgar-la com a dret entre la ciutadania: “Requereix un impuls constant i la voluntat dels qui intervenen en el procés”

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro