Saltar al contenido principal
Castelló

El Col·legi de Treball Social clama excloure la gestió de l'Ingrés Mínim Vital de Serveis Socials per a evitar el col·lapse del sistema

viernes 12 de junio de 2020 COTSCS

Lamenten que el Ministeri i la FEMP contemplen en el conveni signat per tots dos organismes la tramitació de la prestació a través dels ajuntaments.

COTS Castelló adverteix que sobrecarregar a les i els treballadors socials frenarà la intervenció directa que requereixen els col·lectius amb major vulnerabilitat social.

*Castelló, 12/06/2020.*- Desil·lusió, preocupació i indignació. És la sensació que deixa en el col·lectiu de professionals del Treball Social l’esborrany del conveni de col·laboració signat entre l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) perquè les entitats locals assumisquen la tramitació de sol·licituds del recentment aprovat Ingrés Mínim Vital (IMV). Aquest document fixa que la gestió burocràtica d’aquesta prestació siga adquirida pels ajuntaments de més de 20.000 habitants mitjançant els Serveis Socials municipals. “Això farà col·lapsar el sistema”, adverteix el president del Col•legi de Treball Social de Castelló, Jaume Agost. “Si se sobrecarrega a les i els professionals del Treball Social dels Serveis Socials de les entitats locals amb aquestes tasques administratives, no podran intervindre en l’atenció directa que requereixen les persones més vulnerables per a lluitar contra la seua exclusió social”, ha afegit.

L’organisme ha enviat cartes als consistoris afectats, a la Direcció Territorial de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i a la Diputació de Castelló per a posar de manifest la seua postura i exigir que es revertisca aquesta assignació de funcions sobre l’IMV. Aquest divendres, i al costat dels seus homòlegs d’Alacant, el COTS Castelló ha remés el mateix escrit a la FVMP, a la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i a la secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Elena Ferrando.

“El Sistema de Serveis Socials té per objecte la promoció i protecció de les interaccions que han de mantindre les persones en el desenvolupament amb elles mateixes per a la convivència en l’entorn social, afavorint l’autonomia, la participació, la protecció i la inclusió social, mitjançant la generació de béns relacionals i de suport social. La pobresa no pot ser objecte del Sistema de Serveis Socials, sinó de la política social”, recull el comunicat.

Des del COTS Castelló reconeixen que s’està vivint “un moment molt crític”, amb plantilles en Serveis Socials municipals saturades. “L’IMV és competència d’un organisme estatal com l’INSS i ha de ser tramitada pels auxiliars administratius de la Seguretat Social. Deixar la tramitació als Serveis Socials municipals suposa una sobrecàrrega de tasques impròpia que no poden assumir les treballadores i els treballadors socials amb els equips que disposen actualment els ajuntaments”, adverteixen.
Afigen que les dificultats provocades per la bretxa digital de la ciutadania haurien de ser ateses per l’administració responsable de noves tecnologies i d’accés a l’administració electrònica i no sumar més tasques als Serveis Socials.

Finalment Agost recorda que els Serveis Socials han de dedicar-se “al treball comunitari, l’atenció a la dependència, protecció de menors, ajuda familiar, atenció i promoció de persones amb diversitat funcional i dels col·lectius més vulnerables i un llarg etcètera”.

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro