Saltar al contenido principal
Castelló

El Col•legi de Treball Social de Castelló analitza l'impacte de l'exclusió social en la salut de les persones

jueves 14 de noviembre de 2019 COTSCS

La doctora de la Universidad de La Habana Libertad Martín imparte la charla ‘La perspectiva de los determinantes sociales en el abordaje de los problemas de salud‟

Castelló, 13/11/2019.- El Col•legi Oficial de Treball Social (COTS) de Castelló ha analitzat aquest dimecres com els processos d’exclusió social repercuteixen en la salut dels grups vulnerables. Ho ha fet en la xarrada La perspectiva dels determinants socials en l’abordatge dels problemes de salut, impartida per Libertad Martín, professora titular de Psicologia de la Salut en la Universitat de l’Havana (Cuba) i a l’Escola Nacional de Salut Pública de la capital del Carib.

Prenent com a base els determinants socials de la salut que fixa l’OMS, l’objectiu de la xarrada és “reforçar i entendre com les circumstàncies socials influeixen en la salut, de manera que ens servisca per a posar en valor el paper de les i els professionals del treball social en sanitat”, ha indicat Marisa García, treballadora social sanitària i vicepresidenta del COTS Castelló.

Entre aquestes circumstàncies socials se citen la pobresa, la guerra, el racisme, la desigualtat de gènere, programes d’ajust estructural, desplaçaments i migracions, “que són identificats com a determinants de risc per a la salut de les poblacions”, recull Martín.

La ponent ha ressaltat que el concepte de salut ha evolucionat des de la “absència de malaltia” a la seua definició com a “benestar físic, mental i social total i no simplement l’absència de malalties o malalties” o com la “capacitat de funcionament autònom”. Es tracta, en definitiva, de “ressaltar el concepte de salut com a manteniment de les capacitats, habilitats i la integritat emocional que fa a les persones sentir-se bé i incorporades plenament a totes les esferes de la vida social, laboral i familiar”, ha dit.

En la seua exposició, Martín supera l’enfocament “biològic‟ o “medicalitzat‟ del procés salut-malaltia i introdueix el “important paper social i el psicològic” en la comprensió de “la producció i construcció de la salut”.

La professora ha incidit en què la desigualtat en la distribució dels recursos, les condicions de pobresa, alimentació, habitatge, higiene, o la falta d’accés als serveis de salut per inexistència o alts costos, condicionen des de la pròpia estructura social les desigualtats en salut.

D’altra banda, ha ressenyat que les variables demogràfiques es mesclen amb el component social. “El sexe biològic deriva en una construcció de gènere que influeix en la salut. L’edat es tradueix en desavantatges per a persones majors i infància, que es converteixen en poblacions més vulnerables”, ha conclòs.

Libertad Martín és Llicenciada en Psicologia, Doctora en Ciències de la Salut i Màster en Psicologia de Salut. Professora titular en la Facultat de Psicologia de la Universitat de l’Havana, en els últims set anys ha editat 14 publicacions i acumulat experiència investigadora en àrees com a comportament en salut en malalties cròniques, adherència als tractaments en hipertensió arterial (HTA), promoció i comunicació en salut, gestió i formació de recursos humans en salut, determinants socials, suport social i capital social en grups vulnerables i estratègies d’intervenció.

jueves 14 de noviembre de 2019

El Col•legi de Treball Social de Castelló analitza l'impacte de l'exclusió social en la salut de les persones

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro