Saltar al contenido principal
Castelló

El Treball Social en l'abordatge de la violència de gènere

miércoles 24 de noviembre de 2021

La col·legiada del COTS Patricia Calvo destaca la labor “fonamental” de les i els treballadors socials “en totes les fases d’intervenció davant la violència contra les dones”, des de l’ajuda directa a la víctima a l’atenció per a la seua recuperació o la prevenció, sensibilització i detecció d’aquesta xacra social

Castelló, 24/11/2021.- Abordar la problemàtica de la violència de gènere en la societat actual és parlar d’un problema social i estructural, les especials característiques que emboliquen el complicat procés de la violència de gènere, i que exigeix abordar aquesta xacra social des d’una dimensió integral, entenent les peculiars condicions psicològiques, físiques, econòmiques, i emocionals en general, en les quals queda la dona, víctima de violència, i les seues filles i fills.

L’alta incidència de la problemàtica ens obliga a haver de reflexionar sobre les mesures adoptades fins al moment. En el que portem d’any, segons estadístiques oficials, 37 dones han sigut assassinades a les mans de les seues parelles i exparelles, 1.118 dones des de l’any 2003.

Les accions que poden i deuen prendre’s des del Treball Social són, sens dubte, fonamentals, en totes les fases en les quals pot abordar-se la violència de gènere. Les i els treballadors socials formem part d’una cadena de professionals imprescindible i necessària en l’abordatge integral de la problemàtica. Tenim una important labor tant en les etapes d’ajuda a la dona víctima que està patint o ha patit violència de gènere en el context de parella o exparella, d’actuació i recuperació, com en les etapes prèvies de prevenció, sensibilització i detecció de la problemàtica.

Així doncs, des de la intervenció social s’ofereix un acompanyament en el procés de canvi i de recuperació de les dones víctimes de la violència i de les seues filles i fills, desenvolupant múltiples funcions i estratègies, afavorint la identificació de la situació-problema i iniciant accions que contribuïsquen a la seua recuperació. A més de gestionar, tramitar i derivar a tots aquells recursos especialitzats, sense oblidar-nos de la necessària coordinació.

En definitiva, les i els professionals del Treball Social com a agents de canvi, hem d’aplicar la perspectiva de gènere i la transversalitat siga com siga el col·lectiu amb el qual treballem. És necessària la sensibilització, prevenció i detecció de la problemàtica, i l’adopció de mesures que facen efectius i reals els drets fonamentals de les dones; així com garantir el necessari i imprescindible compromís per part de les institucions, tant nacionals, com a autonòmiques i locals.

PATRICIA CALVO
Treballadora social, Agent d’Igualtat a l’Ajuntament d’Almassora i col·legiada de COTS Castelló

Comunicat complet.

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro