Saltar al contenido principal
Castelló

El Treball Social en la commemoració del Dia Internacional de la Infància

lunes 20 de noviembre de 2023

Els i les treballadores socials són peces clau en el sistema de protecció dels i les menors i en la promoció d’un entorn que permeta el seu desenvolupament integral i la satisfacció dels seus drets i necessitats

Castelló, 20/11/2023.- El Treball Social és una professió clau en l’objectiu d’assegurar la protecció, l’atenció i el correcte desenvolupament integral com a persones dels i les menors,
promovent un entorn segur i adequat que afavorisca una efectiva satisfacció de les seues necessitats i la protecció dels seus drets.

Avui, 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, posem més en valor que mai el binomi Treball Social-Infància com a promotor i garant dels drets que pertanyen a les i els menors, i com a facilitador de l’accés a l’exercici dels citats drets per part de la infància.

Les i els treballadors socials són peces clau en el sistema de protecció que s’ha estructurat a través de plans, programes, projectes, equipaments i recursos, dirigits a previndre factors de risc, evitar situacions de vulnerabilitat i/o maltractament i procurar el desenvolupament integral dels xiquets i les xiquetes des de la clau de la preservació familiar, arbitrant, en aquells casos que foren necessaris, entorns alternatius que compliren el mateix objectiu.

La jornada d’aquest 20 de novembre coincideix amb l’aniversari de la proclamació i adopció per part de l’Assemblea General de l’ONU de la Convenció sobre els Drets del Xiquet. Va ser un 20 de novembre de 1989 i en ella s’estableixen els drets bàsics de tots els xiquets i xiquetes, però també les obligacions dels Estats, els poders públics, els pares, les mares i la societat en el seu conjunt per a garantir el respecte d’eixos drets.

Des d’aquesta data, i la seua posterior ratificació per part de l’Estat Espanyol en 1990, el contingut del seu articulat és vinculant i per tant ha de formar part del nostre ordenament jurídic. Significa, per tant, l’obligació de garantir els principis de protecció, provisió, promoció i participació que inspiren els 54 articles que la componen.

Trenta-quatre anys després, des del Treball Social continuem reivindicant als xiquets i les xiquetes com a ciutadania del present, i la seua consideració com a subjectes i actors protagonistes de drets socials, civils i polítics, especialment en l’àmbit de la participació real com a membres actius de la societat.

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro