Saltar al contenido principal
Castelló
ContactaMapa Web

Els Col·legis de Treball Social de Castelló, València i Alacant critiquen el decret de tipologies de recursos per ser insuficient davant les necessitats de personal actuals

miércoles 6 de abril de 2022

Consideren que la professió es veu infrarepresentada en la majoria de serveis i això suposa una sobrecàrrega per als Serveis Socials de base i una dificultat per a l’accés a recursos i drets per part dels usuaris de centres

Els Col•legis de Treball Social de Castelló, València i Alacant han estat treballant en les darreres setmanes per analitzar i fer aportacions i esmenes al nou catàleg de serveis socials definit en el nou decret de tipologia de centres de la Generalitat Valenciana.

Tot i que els col•legis valoren positivament l’exhaustiu treball realitzat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, consideren que la professió es veu infrarepresentada en la majoria de serveis, la qual cosa suposa una sobrecàrrega per als serveis socials de base, i una dificultat per a l’accés a recursos i drets per part dels usuaris de centres.

El treball conjunt amb nombroses persones col•legiades ha donat lloc a un document de més de 170 pàgines per a la defensa del Treball Social que ha sigut enviat a la Conselleria per a que les aportacions siguen preses en compte.

Els col•legis reclamen que si es mantenen les ràtios actuals del nou decret, pot suposar un greu perjudici per a la defensa dels drets dels usuaris d’aquests centres, i una dificultat per a la seua integració en l’entorn habitual dels usuaris i les seues famílies.

Els i les professionals recorden que entre les competències del Treball Social no sols està el diagnòstic, sinó també la intervenció social amb especialitats com el treball social clínic, individual, grupal i comunitari. Així, reivindiquen que cal entendre el Treball Social com un procés psicosocial d’ajuda que crea un vincle amb les persones, una relació d’ajuda que transforme la seua situació, i establisca un acompanyament a l’usuari, i per a això és necessari reconéixer la funció d’intervenció social del treball social.

Així, critiquen, si no s’implementa la figura de treball social en els centres de la xarxa pública, es continuarà sobrecarregant el sistema públic de serveis socials primaris, ja que la resta de professionals, derivaran a la xarxa pública als usuaris que requerisquen intervenció de la treballadora social.

Per tot açò, no es pot relegar a la professió a la gestió i tramitació de prestacions, o al control de prestacions econòmiques condicionades. En els centres de la xarxa pública, sempre s’ha reclamat la possibilitat d’intervenció per part de les treballadores socials amb els usuaris, element relegat per la burocratització, que no permet la intervenció en l’àmbit social.

Els tres Col•legis de Treball social de la Comunitat Valenciana han demanat formalment una reunió amb la Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítique Inclusives, Mònica Oltra, per tal de fer-li arribar personalment les seues esmenes.

Comentarios

Aún no hay comentarios