Saltar al contenido principal
Castelló
ContactaMapa Web

Els Col·legis de Treball Social de la Comunitat Valenciana exigeixen ajustar les ràtios de professionals en Atenció Primària

miércoles 25 de mayo de 2022

Fins a un 80% de les funcions en el Sistema Públic de Serveis Socials recau sobre treballadores i treballadors socials, però només són el 35% de professionals d’aquest sistema

Castelló, 25/05/2022.- Els tres Col·legis Oficials de Treball Social (COTS) de la Comunitat Valenciana exigeixen ajustar les ràtios de professionals en Atenció Primària i recorden que fins a un 80% de les funcions en el Sistema Públic de Serveis Socials recau sobre les i els treballadors socials, “però només suposen el 35% de professionals d’aquest”. Així ho han posat sobre la taula en la reunió que representants dels tres organismes han mantingut amb Joan Crespo, director de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat en Serveis Socials (IVAFIQ), per a abordar les al·legacions presentades per aquestes institucions professionals sobre el Decret de Tipologies de Centres, Serveis i Programes presentat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives el mes de març passat.

Aquesta trobada es va sol·licitar inicialment amb la vicepresidenta i consellera Mónica Oltra, qui ha hagut de delegar en aquesta ocasió. Al mateix han assistit el president del Col·legi de Treball Social de Castelló, Jaume Agost, i Maribel Piera, secretària del COTS castellonenc; Loles Soler, presidenta en funcions i Mercè Sirvent en representació del Col·legi Oficial de Treball Social d’Alacant; juntament amb Belén Piró, secretària, Inés Gutiérrez, tresorera, i Bàrbara Esplugues, gerent, del COTS València.

Entre les principals esmenes dels COTS es troba, d’una banda, ajustar les ràtios professionals en Atenció Primària. Els col·legis argumenten que el 60% de les funcions de l’Atenció Primària correspon exclusivament a Treball Social, sent del 80% quan se sumen les compartides amb altres professionals. No obstant això, només representen un 35% de professionals del Sistema Públic de Serveis Socials.

D’altra banda, exigeixen concretar la distribució d’aqueixes ràtios per cadascuna de les tres professions que conformen l’equip de la zona bàsica. “La falta d’una definició de les funcions de cada professió suposa un perjudici per a les persones usuàries dels Serveis Socials primaris i una sobrecàrrega de tasques per a les i els companys. No podem tolerar l’ambigüitat amb ‘professionals socials’ (treball social, educació social i psicologia) perquè no som intercanviables”, explica Jaume Agost.

Des de l’IVAFIQ han manifestat la voluntat de tindre en compte aquestes consideracions. Els COTS de Castelló, València i Alacant afirmen que mantindran la seua proposta i arribaran a defensar-la davant els tribunals si és necessari. Així mateix, insisteixen que l’objectiu de la nova Llei 3/2019, de 18 de febrer, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana era reduir la burocràcia per als professionals del Treball Social, de manera que pogueren centrar-se en la intervenció social, entenent que no sols estan en el diagnòstic, sinó també en el procés psicosocial d’acompanyament a les persones usuàries.

Comentarios

Aún no hay comentarios