Saltar al contenido principal
Castelló

“En vuit anys el Col·legi ha crescut moltíssim i ha guanyat visibilitat, convertint-se en referent no sols del Treball Social sinó de l'àrea de Serveis Socials i política social”

martes 30 de abril de 2024

Després de presidir el COTS Castelló durant dos mandats consecutius – de 2016 a 2024 – Jaume Agost fa balanç dels vuit anys de govern i dona la benvinguda a la nova Junta, ratificada per l’Assemblea Anual Ordinària i que liderarà María José Pérez

Castelló, 30/04/2024.- El Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló acaba de proclamar a la seua nova junta de govern, que presidirà María José Pérez. Amb aquest relleu encara recent, Jaume Agost, president del Col·legi durant dos mandats consecutius – de 2016 a 2024 – fa balanç del treball realitzat en els seus vuit anys de govern i els reptes pendents. En aquest temps “el COTS Castelló, i la professió, han guanyat visibilitat i especialització en tots els àmbits on és present”, diu. Reconeix també que hi ha nous objectius en l’horitzó. Constituir oficialment el Consell Valencià de Treball Social – les bases del qual va asseure fa dues setmanes el Pacte de Benicàssim – per a reforçar la representativitat davant l’administració, és un dels més immediats. També incorporar a l’UJI el Grau en Treball Social i la figura de les i els treballadors socials a l’àrea d’emergències.

Pregunta.- Vuit anys de mandat donen per a molt. Quins són els principals canvis que has vist en el Col·legi en aquest temps?

Resposta.- En vuit anys el COTS Castelló ha crescut moltíssim, de fet som el segon col·legi d’entre els provincials petits i mitjans que més creix de tot el país. En els últims dos mandats hem duplicat el nombre de col·legiades i també hem aconseguit ampliar l’horari d’atenció a tots els dies i estendre el contracte de la gerent del Col·legi a jornada completa. També cal destacar la visibilitat que té el COTS en aquests moments, crec que ens hem convertit en un referent a nivell provincial no sols del Treball Social, sinó de l’àrea de Serveis Socials i de la política social.

P.- I en la professió? Com ha canviat el Treball Social en l’ última dècada?

R.- La professió ha avançat en l’especialització en els diferents sectors en els quals som presents: en Serveis Socials, en el sistema d’atenció a la Dependència, en el Treball Social Sanitari, en Justícia, Educació i un llarg etcètera.

P.- La nova presidenta María José Pérez, que pren el relleu, assegura que es troba un COTS Castelló “en un dels seus millors moments” gràcies al treball “realitzat i encaminat” que deixa l’equip que has liderat. Què et mereix una opinió així?

R.- Li agraïsc a María José Pérez les seues paraules, és un orgull que una dona com ella, amb la seua trajectòria i el seu saber em relleve en el càrrec i que tinga eixa opinió tan positiva sobre el treball que hem fet des de l’anterior junta. Pense, com ella, que el Col·legi està en un moment molt bo. S’ha treballat molt per a arribar a la situació actual, amb un col·legi tan dinàmic i que dona tants serveis no sols a les col·legiades, sinó a la societat, ja que sempre ha sigut ací per a defensar els drets socials de la població més vulnerable.

P.- Si hagueres de destacar tres fites dels teus vuit anys com a president, quins serien?

R.- És una pregunta difícil, perquè hem aconseguit moltes coses, però destacant tres d’elles citaria, en primer lloc, les jornades autonòmiques de Serveis Socials. Hem aconseguit que dos de les cinc que s’han celebrat fins a la data hagen tingut lloc a Castelló i Segorbe, convertint – se en una trobada molt important per al desenvolupament dels Serveis Socials. També destacaria l’àmplia participació des del Col·legi i la professió a nivell provincial en l’establiment de les lleis i decrets que conformen el nou model autonòmic de Serveis Socials. I, finalment, citant la fita més recent, està el Pacte de Benicàssim per a la constitució d’un nou Consell Valencià de Col·legis Oficials de Treball Social.

P.- Es queda alguna cosa per fer, alguna cosa que t’hauria agradat materialitzar?

R.- Queda molt per fer, i així ho he deixat clar a la nova junta que ara ens ha rellevat. Per exemple, aconseguir el conveni amb el 112 perquè ens puguen activar en les emergències, des d’incendis a inundacions o accidents, que són tan freqüents a la nostra província. També considere que el Col·legi ha de proposar a la Universitat Jaume I que oferisca el Grau en Treball Social a Castelló. Crec que és el moment i que ja és una necessitat claríssima. En les últimes setmanes de la nostra junta ja vam iniciar el treball per a justificar eixa necessitat i plantejar-li-la a la rectora de l’UJI, Eva Alcón.

P.- Un moment grat com a president…

R.- La celebració de la segona Jornada Autonòmica de Serveis Socials en l’UJI en 2017 i la cinquena a Segorbe en 2023. Crec que van ser fites molt importants tant per a la professió com per als Serveis Socials en general. També va ser un moment molt feliç l’aprovació en Les Corts de la Proposició No de Llei (PNL) per la qual s’instava la Conselleria de Sanitat al fet que completara tots els equips d’atenció primària i les unitats de suport com la USM, USMIA, UCA, PF, amb almenys una plaça de treball social en cadascuna d’elles. Llàstima que la Conselleria no ho haja complit encara.

P.- I un altre que recordes precisament per tot el contrari…

R.- Quan la Conselleria de Sanitat ens va traslladar que no està obligada a complir amb la citada PNL.

P.- Què destacaries de la Junta que t’ha acompanyat en aquest camí, i què poses en valor del nou equip?

R.- De la junta que m’ha acompanyat en aquests anys al capdavant de la presidència del COTS Castelló destacaria la seua capacitat de treball i compromís amb la professió. No és fàcil estar ací dedicant temps i esforç al Col·legi per al bé col·lectiu. De la seua mà s’ha donat un gir radical a la formació especialitzada dirigida a les i els col·legiats. S’ha incrementat molt la quantitat i varietat de cursos, molts d’ells gratuïts gràcies als convenis amb l’administració. De la nova junta, m’encanta la renovació i la varietat de perfils professionals i personals que la componen.

P.- Algun missatge que t’agradaria enviar a la col·legiació?

R.- El que he dit durant aquests vuit anys: que el col·legi som totes i tots, no sols els qui integren la junta, i que és responsabilitat de totes les persones col·legiades participar d’un mode o un altre en ell, en un moment o un altre de la nostra trajectòria professional i personal, igual que en qualsevol moment recorrem a l’entitat per a consultar temes professionals o laborals, per a formar-nos o per a plantejar reivindicacions que creiem necessàries.

P.- COTS Castelló acaba de complir 40 anys de trajectòria. Com ho imagines dins d’altres deu, quan complisca el seu mig segle de vida?

R.- Espere que continue sent un referent en polítiques socials i que innove en serveis d’atenció a les col·legiades per a donar resposta a les necessitats que vagen sorgint. Espere que hàgem aconseguit el reconeixement professional i laboral en l’administració classificant-nos en el grup A1 i equiparant-nos als altres professionals amb graus universitaris, i també que el Treball Social Sanitari siga reconegut com a professió sanitària.

Dins de deu anys imagine un col·legi molt participatiu, és el que desitge.

NOTICIA EN CASTELLANO

martes 30 de abril de 2024

“En vuit anys el Col·legi ha crescut moltíssim i ha guanyat visibilitat, convertint-se en referent no sols del Treball Social sinó de l'àrea de Serveis Socials i política social”

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro