Saltar al contenido principal
Castelló

Professionals del Treball Social aplaudeixen la seua inclusió en les comissions que avaluaran les peticions d'eutanàsia

martes 13 de julio de 2021 COTSCS

Els tres col·legis valencians defensen que en les i els treballadors socials sanitaris “conflueixen coneixements propis de la salut i de la intervenció social claus per a garantir que la ciutadania puga exercir el dret a una mort digna”

Castelló, 12/07/2021.- La Llei orgànica de Regulació de l’Eutanàsia compleix dues setmanes d’entrada en vigor, després de la seua aprovació en el Congrés el mes de març passat. Suposa un gran avanç per als drets fonamentals de les persones, “i en el seu procés d’avaluació i implementació les i els professionals del Treball Social, com a disciplina que vela pels drets humans, hem de ser presents”.

És la postura que defensen des del Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló, que aplaudeix igual que els seus homòlegs de València i Alacant que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “haja tingut en compte la nostra figura professional, i en concret la de les i els treballadors socials sanitaris, en la composició dels membres de la Comissió de Garantia i Avaluació en aplicació de la nova llei”.

Les comunitats autònomes han començat ja a dissenyar aquestes comissions, que decidiran sobre la mort digna de les persones que la sol·liciten. En el cas de la Comunitat Valenciana, els equips estaran organitzats en grups de treball integrats per professionals de Medicina, Infermeria, Farmàcia, Sociologia, Filosofia, Bioètica, Dret i Treball Social. “Ens sembla una decisió que fa justícia a la nostra professió, perquè en la figura del treballador social sanitari conflueixen coneixements propis de la salut i de la intervenció social claus per a garantir que la ciutadania dispose de tota la informació sobre els requisits, procediments i documentació per a exercir aquest dret”, explica el treballador social sanitari Martí Pomer, del COTS Castelló.

En la mateixa línia es pronuncia des del Col·legi de Treball Social de València la seua vicepresidenta, Paqui Herrero i Cuesta. “Acompanyem des del naixement fins a la mort i aquesta ha de ser digna i respectuosa amb els desitjos i voluntats expressades per les i els pacients. La nostra inclusió en aquestes comissions suposa un avanç en la nostra professió, camí de ser reconeguda com a professió sanitària. Tant la formació com l’experiència en l’àmbit sanitari ens capaciten per al desenvolupament d’aquesta labor”, assenyala.

El suport emocional i social són camps de treball per als quals els i les professionals del Treball Social Sanitari tenen la preparació i les competències necessàries, com ho posen de manifest altres actuacions davant entorns i problemes que generen malestar, inquietud i angoixa tant al subjecte immers en una decisió d’aquesta naturalesa com a la família que ha d’acompanyar-los.

El fet d’obviar aqueixa part i visió social “suposa un buit i una manca respecte del suport i acompanyament que s’ha de prestar a les persones”, postil·len des del col·lectiu. Incorporar a les i els treballadors socials a aquestes comissions situa a Espanya, segons dades del Consell General del Treball Social, com a primer país de la Unió Europea que estableix tal disposició en aquesta matèria, “sent pioners a nivell internacional a tindre en compte que la persona en aquesta situació té una consideració que va molt més allà de la mera esfera biològica o jurídica”.

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro