Saltar al contenido principal
Castelló

Treballadors/res socials aplaudeixen la nova Llei de Serveis Socials per ser “garantista i generadora de drets”

jueves 1 de febrero de 2018 COTSCS

Afirmen que la norma adapta els serveis socials a la realitat del segle XXI i els situa al mateix nivell que l’accés a la sanitat o l’educació.

El nou marc regulador preveu cuadruplicar plantilles i una millor vertebració territorial que pal·liarà les “bretxes entre la costa i l’interior” i millorarà la qualitat de l’atenció

Castelló, 01/02/2018.- La recentment presentada Llei de Serveis Socials del Consell contempla, en opinió del col·lectiu de treballadores i treballadors socials de la Comunitat Valenciana, les reivindicacions que han de sustentar el nou model de Serveis Socials, abordades fa dos mesos en la II Jornada Autonòmica, que va reunir a Castelló a 300 professionals del Treball Social i de l’àmbit polític i acadèmic. Entre les peticions, la universalitat en el seu accés igual que l’educació o la sanitat, sense desigualtats territorials o retallades pressupostàries. També la millora en la qualitat del recurs, lligada a cuadruplicar les plantilles en els equips de base, amb la contractació d’1.574 professionals en 2018. “Estem satisfets i esperançats. És una llei de tercera generació, adequada als Serveis Socials del segle XXI; ara cal aconseguir que siga una realitat palpable i consolide els canvis que ja s’estan donant”, ha assenyalat el president del Col·legi de Treball Social de Castelló (COTS), Jaume Agost.
L’Espai Rambleta de València va ser escenari aquest dimecres de la presentació de la norma per la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, a les administracions, entitats i col·lectius que han ajudat a construir amb les seues propostes la nova llei. Entre ells els col·legis professionals de Treball Social de Castelló, València i Alacant, que han acudit units a l’acte “amb el propòsit que la llei tire endavant i bé”, ha matisat Jaume Agost.
Destaca entre les virtuts d’aquest nou marc regulador –que substituirà a la legislació actual, de 1997- que pose al mateix nivell que la sanitat i l’educació als serveis socials. “És una llei garantista, que blinda el pressupost per als recursos en serveis socials, dóna un dret a la gent, sense dependre de la voluntat política de qui governe o de si hi ha una crisi econòmica. Reconeix l’atenció a les persones en qualsevol circumstància: de la mateixa manera que tens dret a anar al col·legi o a ser atès en un hospital”.
Segons el COTS, la nova llei revertirà en una major qualitat del servei. D’una banda, perquè hi haurà més professionals al capdavant “per acompanyar, atendre i agilitar l’accés a cada recurs”. Oltra ha anunciat la contractació aquest 2018 d’1.574 nous professionals, la qual cosa reduirà les ràtios actuals: d’un treballador o treballadora social per cada 13.000 habitants del principi de legislatura a una per 2.781 aquest any. D’altra banda, la qualitat arribarà de la mà de la millor vertebració territorial dels Serveis Socials que avala la llei. “Permetrà que, per exemple, un ancià de Morella dispose d’un recurs en la seua localitat o comarca, sense necessitat d’haver de buscar-ho a quilòmetres del seu poble i canviar amb això el seu entorn, la seua manera de vida. Es redueix la bretxa existent entre l’interior i la costa”, afegeix Agost.
Un altre pas de la llei, segons els professionals del sector, és que reconeix al treballador social com a figura de referència, i crea l’Institut Valencià de Formació, Recerca i Qualitat en Serveis Socials, “que permetrà el desenvolupament de recerques i reforçarà la formació dels professionals, i això redundarà en més qualitat de la seua intervenció”.
Des del Col·legi reconeixen que els canvis en l’àmbit dels Serveis Socials ja s’estan donant en el cas de la província. “Hi ha més pressupost, més professionals i menys llista d’espera”. Un exemple, el de l’accés a la renda garantida de ciutadania –a la qual rellevarà a l’abril la renda valenciana d’inclusió, tercer pilar del nou model de Serveis Socials del Consell- que ha passat en dotze mesos d’una espera superior a un any a 60 dies a Castelló. “Volem que aquesta llei continue amb aquesta senda d’avanços i la consolide”, conclouen.

Consulta la presentació a la web

Consulta l’esborrany de la Llei

Notícia completa (pdf)

jueves 1 de febrero de 2018

Treballadors/res socials aplaudeixen la nova Llei de Serveis Socials per ser “garantista i generadora de drets”

Fotografies de la presentació de l’Esborrany de la Llei de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana

Comentarios

Aún no hay comentarios

Plataforma Online

Plataforma online

Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló

Alcalde Tárrega, 32 bajo

12004 CASTELLO

Redes sociales

Síguenos en

Pago seguro